Kisszilvaút Penyigétől-Panyoláig:
Ajánlott útvonal:
Penyige-Túristvándi-Szatmárcseke-Tiszacsécse-Milota-Sonkád-Kölcse-
(Fehérgyarmat)-Panyola.A kiszsilvaúton Penyigétől haladva meglátogathatjuk a jelenleg már működő Lekváriumot, ahol a szilvatermesztést, feldolgozást a feldolgozáshoz használt régi eszközöket használat közben is megtekinthetjük, vásárolhatunk apró ajándéktárgyakat is. Túristvándiba érve a még mai is működő XVIII. századi vízimalom és Túr folyó igazán impozáns látványt nyújt. Továbbutazva Szatmárcseke irányába a csónakfejfás temetőt, mely az ősi ugor csónakba temetkezés szokásait őrzi, és Kölcsey Ferenc síremlékét, valamint a Kölcsey emlékszobát látogathatjuk meg. Tiszsacsécsére érve Móricz Zsigmond egykori szülőházát találjuk, ahol az író életútját bemutató tárlatot tekinthetünk meg. Milota a híres dió hazája, ahol egyes házaknál sok dióligetet találunk, ami azért érdekes mert az kimagozott aszaltszilvába tett felezett dióbél igazi egyedi csemegéje e vidéknek. Sonkádon a XV. Századba épülte Európa Nostra díjas gótikus stílusban épült templomot érdemes meglátogatnunk. Kölcsén, szintén a refiormátus templom megtekintése nyújt gazdag esztétikai élményt, majd Fehérgyarmaton keresztül eljutunk Panyolára, a szilvafeldolgozás végtermékéhez a panyolai gyümölcsszeszfőzdébe, ahol megtekinthetjük a hagyományos kisüsti eljárással készült Panyolai Elixírt az érlelt szatmári szilvapálinkát, valamint a főzde bejárása során megismerkedhetünk a kisüsti pálinkafőzési eljárással is. Itt a pálinkát meg is kóstolhatjuk és vásárolhatunk is belőle. Az út során minden érintett településen találhatunk falusi szálláshelyeket, Szatmárcsekén és Túristvándiban pedig fogadókat ahol a szállás mellett étkezési lehetőséget is igénybe vehetünk.


Nagyszilvaút Naménytól-Naményig:

A szatmári és beregi tájegység minden érintet települését bemutatja.
Ajánlott útvonal:
Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Beregdaróc-Beregsurány-Márokpapi-Tarpa-Tivadar-(Fehérgyarma)t- Penyige-Túristvándi-Szatmárcseke-Tiszacsécse-Milota-Sonkád-Kölcse(Fehérgyarmat)-Panyola-(Olcsvaapáti- Olcsva, kompátkelés)-Vásárosnamény.

Vásárosnamény város, mint a beregi tájegység központja turisztikai infrastruktúrája, vonzerői és szolgáltatási színvonala alapján a szilvaút kiindulópontja és bázisa lehet, nem csak egy körbejárható útvonalon, hanem csillagtúraszerűen is érdemes naponta kirándulásokat tenni. A városból kiindulva és oda visszatérve a szilvaút kínálatából is válogathatunk az érdeklődési körünknek és a megtekinteni kívánt települések speciális ajánlatainak megfelelően. A városban érdemes felkeresni a Beregi Múzeumot, ahol a tájegység régészeti, néprajzi gyűjteményét lehet megtekinteni, valamint a Fafaragó Galériát, ahol a több mint harminc éve működő fafaragó tábor legnagyszerűbb alkotásait láthatjuk. A kulturális vonzerők mellett, az aktív kikapcsolódást kedvelők a nyári szezonban a tiszai szabad strandon, vagy az Atlantika Vízividámparkban tölthetik el szabadidejüket. A Vásárosnaményból induló nagyszilvaút első állomása Tákos, ahol a kis paticsfalú református templomot tekinthetjük meg, de érdemes a híres beregi keresztszemes kézimunkákból is vásárolni. Az útvonal következő települése Csaroda, ahol XIII. századi román stílusú templomot és fa harangtornyot találunk gazdag falfreskókkal díszítve. Beregdarócra érve gótikus templom nagyszerű templombelsőjével találkozunk, mely 1877-ben készült, valamint a kender feldolgozás bemutatóhelyét tekinthetjük meg. A határban halastó található, de külön engedéllyel megtekinthető a Báb-tava, ami Európa legdélibb dagadólápja. Védett növény- és állatvilága élményt nyújt a látogatóknak. Beregdarócról Beregsurányon át jutunk el Tarpára, mely a beregi terület legjelentősebb települése volt. Templomának tornya 45 és fél méteres magasságával a környék legmagasabb tornya 1798-ban készült, mert az eredeti 4 fiatornyos sisak leégett. A templom gótikus stílusban a XV. században készült. Különös figyelmet érdemel az eredeti, XV. századi egyetlen, hatalmas tölgyfából bárdolt bejárati ajtó. A templom impozáns belső terében legértékesebbek a gótikus freskók.
A falu másik műemléke a szárazmalom. A 13 méter átmérőjű, fából készült fogaskerék, melyet lóval mozgattak, hatalmas zsindelyes tető alatt található. A fogaskerék a malomház orsóját forgatta, amely mozgásba hozta az őrlőkövet.
A tájház 1976-ban nyílt meg, és bemutatja a község néprajzi tárgyait a helyi kismesterségek hagyományait és a történelmi múltat.
A faluban néhány népi klasszicista ház is védettséget élvez, és érdemes a megtekintésre. Esze Tamás szobra Német Mihály alkotása, a falu központjában található. A falu a beregi keresztszemes hímzés egyik központjának számít. Mintái közül említést érdemel a „tarpai tulipános" és a „tarpai szegfűs".
Híres a tarpai szilvapálinka, és szilvalekvár amelyet ma már helyben palackoznak, és hamarosan turisztikai látványosság lesz a biofarm, amelyen már ma is megtalálhatók a magyar szürke marha, a racka juh, a mangalica malac szép példányai. A falu határában lévő tarpai Nagy-hegy a kárpáti vulkanizmus egy néma tanúja, amelyet a '70-es árvíz idején jelentősen kibányásztak. Ma a megmaradt területen szőlőművelés folyik.
Tarpától délnek haladva mindössze 4 kilométerre található Tivadar. Református temploma barokk stílusban a XVIII. században épült. Berendezése copf stílusú, és szintén a XVIII. század végén készült. A település lassan üdülőfaluvá válik, hiszen kempingje, fogadója és számos falusi turizmus szállásadója várja az üdülni vágyó vendégeket. A Tisza partja kellemes fövenyével a strandolni vágyók ezreit vonzza. Az út Tivadartól megegyezik a kisszilvaútnál leírtakkal.

Jelentkezés és további információ:
Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület
4800 Vásárosnamény
Tamási Á. u. 1.
Tel:45/570-000; Fax:45/470-652
Honlap: http://www.szilvaut.hu
E-mail: info@szilvaut.hu
Forrás:
http://www.vizekeve.hu/


www.kolostor.lap.hu
www.palos.lap.hu
www.szentek.lap.hu
www.kulturalis-ut.lap.hu
www.civertan.hu/kartyak.htm
www.var-webaruhaz.hu
www.erodtemplom.lap.hu
www.fatemplom.lap.hu
www.pusztatemplom.lap.hu
www.rotunda.lap.hu
www.templomoslovagok.lap.hu
www.maltai-lovagrend.lap.hu

© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: www.civertan.blogter.hu)